YERLİ OTOMOBİL VE YERLİ ENERJİ DEPOLAMA ÜNİTESİ

Türkiye son derece isabetli bir hamle ile yıllardır ihmal edilen bir alana el atmış vaziyette. 1960’lı yılların yerli otomobil (DEVRİM)  üretme düşüncesinin, son derece trajik şekilde son bulması, senelerdir içimizi  yakar.  O günlerde ne olduysa bu günlerde de aynısı olmasın. Türkiye’nin teknoloji serüvenleri,  asla trajediye dönüşüp sonlanmasın.


Türkiye, savunma sanayi öncülüğünde büyük teknolojik atılım içinde. Devlet bu işlere kaynak ayırdıkça, Türkiye hızla ilerleme sağlıyor. Türkiye ,büyük atılımlarla ileriye doğru ilerliyor. Geliştirilen teknolojik yenilikler,  Türkiye’nin ve Türk insanının lehine uzun vadeli adımlardır. Teknolojik gelişmelere ve ivmelerine sırf siyasi endişelerle karşı çıkmak yanlıştır.


Yakın zaman önce, savunma sanayimizin  değerli mühendislerinin ardı ardına ölümü tesadüf değildir. İnancım odur ki, Türkiye’nin teknolojik gelişimine sekte vurmak isteyen derin komplolar, bu nadide mühendislerimizi öldürerek sekte uğratmaya çalışmıştır. Devlet bu cinayetleri daha derinlemesine araştırmalı ve bu cinayetleri de aydınlatmalıdır.


Evet. Türkiye’de halen yoğun bir şirket kayırmaları vardır. Evet. Devletin yüksek meblağlı önemli ihaleleri hükümete ve cumhurbaşkanına yakın isimlere verilmektedir. Evet. İhalelerin daha ucuza mal edilmesi mümkünken daha pahalıya ihale edildiği söylentileri ayyuka çıkmıştır. Ve hala da devam etmekte olduğu kanaati birçok insan da vardır ve haklıdırlar da.  İşte İstanbul ve Ankara belediyelerinin israfı ortadadır. Bu da AKP’nin ekonomiyi idare ediş şeklinin örneği değil midir? Evet. Yargı aşırı derecede siyasallaşmıştır. Evet. Devlet tek kişiye indirgenmiştir. Hepsi kabulümdür. Ama bunlar oluyor diye atılan adımları küçümsemek ve  karşı çıkmak kesinlikle yanlıştır.


Düşünceme göre Türkiye’nin büyük adımlar atmasının arkasında yatan önemli faktörlerden biri Selçuk Bayraktar’dır. Bayraktar kardeşlerdir. Selçuk Bayraktar’ı yıllardır medyadan  takip ederim. Senelerce İHA üretimi için dağlar da askerlerle yatıp kalkmış, senelerce kelle koltukta yeni bir teknoloji üretmek için çırpınmıştır diye bilirim. Ama bahsetmek istediğim husus onun İHA üretmesi değildir.


Malumun ilanına gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti başkanlık sistemi ile bambaşka bir iklimde idare edilmektedir. Devlet yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşünce dünyasına uygun olarak idare olunmaktadır. Cumhurbaşkanı düşündüğü her şeyi, yüzde yüz olmasa da, büyük oranda hayata geçirme kudreti ve gücüne sahip konumdadır. İşte, Selçuk Bayraktar burada deveye girmektedir. Selçuk Bayraktar Cumhurbaşkanına damat olması ile birlikte Cumhurbaşkanının evinde hemen her gün yüksek teknolojinin bahsedilir olduğu kanaatindeyim.  Selçuk Bayraktar’ın teknolojik düşünce üretkenliği, pozitif yönde cumhurbaşkanını da etkilemektedir. Cumhurbaşkanı,  teknolojinin gücünü çok güvendiği Selçuk Bayraktar’dan birinci elden uygulamalı olarak görmektedir.Cumhurbaşkanı her yeni hamle için hem kaynak yaratma ,hem de yeni teknolojilerin sonuçlarını gördükçe heyecanı damadı Selçuk Bayraktar’ı da geçmektedir.  Yerli otomobilin aşırı teknolojik olmasının kökeninde de bu düşünce vardır.

 

Ne yazık ki çok kısa zaman içerisinde, yerli otomobilin için büyük bir eleştiri bombardımanı başlamıştır. Konu otomobildeki ileri teknolojinin kullanılmasından ziyade, en nihayetinde gelip aracın AKÜ meselesine bağlanmıştır. Çünkü akü çok pahalıdır.


Birkaç yıl önce bir yenilenebilir enerjinin öncülerinden olan bir Alman markasının Türkiye distribütörlüğünü yapan arkadaşımın yanında öğrenebilmek için bilâ bedel bir yıla yakın bulundum. Bu sürede yenilenebilir enerji ile ilgili fazlaca bilgide edindim. Özellikle güneş enerji panelleri  ve enerji depoları üzerine uzmanlaşmış olan bu firmanın en çok ilgi çeken ürünü, bizim akü dediğimiz aslında ileri teknoloji ürünü olan enerji depolama  ünitesidir. Almanlar 1 megavat enerjiyi, yani 1000 kilovat enerjiyi bir konteynırın içine sığdırdığı ünitelere depoluyordu.


Emekli asker olmam münasebeti ile konuya askeri açıdan yaklaşmıştım. Bu ileri teknoloji ürünün askeri alanda işe yarayacağını görerek, şirketin Alman sahibine ilk fırsatta düşüncemi açıkladım. Bu teknolojiyi Türkiye’de kuracağımız ARGE ile savunma sektöründe kullanabileceğimiz fikrimi ilettim.  Alman Almanlığını yaptı ve mealen  yüzüme “sizde bu ileri teknolojik altyapı yok” dedi.


Bunun üzerine,  ileri teknoloji enerji depolama ünitelerinin Türkiye’de üretilip üretilmeyeceği üzerine yoğunlaştırdım. Aküler lityum demir fosfattan üretiliyordu. Konuyu halen bir üniversitemizin Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlüğü ve dekan yardımcılığı da yapan şimdilerde profesör olan genç bir arkadaşıma anlattım. Sağ olsun konuyu inceledi. O günün çerez parası sayılabilecek bir buçuk (1500000) milyon liraya bu teknolojinin çok daha gelişmişini iki yıl içerisinde üretebileceğini, şayet elinde örnek olursa bu sürenin daha da kısaltılabileceğini ifade etti. Ne yazık ki bunu başaramadım.


Sonuç olarak diyeceğim. Türkiye yerli arabanın aküsünü  yerli teknoloji olarak çok daha etkili  olarak başka materyaller kullanarak üretecekti. Ben Türkiye’ye ve Türk Bilim insanlarına güveniyorum. Ayrıca bu teknolojik ürün öyle bir ürün ki, Türkiye’nin enerji açığını ve enerji tasarrufunu en yükseğe çıkaracaktır.  Esas önemli olansa elektrik enerjisini kablosuz olarak bir yerden bir yere aktarmak olacaktır. Konu şimdilik emekleme safhasında diye biliyorum.


Diğer konulara gelince.   

Hiç gam değil.

“ Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er geç varır.” Demişler.

Yeter ki gelecek nesillerimizi bizim gibi ezikler olarak yetişmesin, yetiştirilmesin.

Yeter ki nesillerimiz demokratik laik sosyal hukuk devletinde yaşasın.

Bu memleketten kimler geldi kimler geçti.

Günü gelince  AKP’de gider.

Hiç tasa değil.

 

Ömer  YILDIZ

 

 

 

 

 



Okunma Sayısı:1101    
Eklenme Tarihi:01-01-2020 03:53    

HENÜZ YAPILMIŞ YORUM YOK

 

                                                             YORUM EKLE

MESAJINIZ(Max 3000 karekter)



  

© Copyright 1998-2018 www.omeryildiz.com.tr .Tüm hakları saklıdır.
destek@omeryildiz.com.tr